Meteo stanice HBŽ

Tehnologija i poljoprivreda

Ministarstvo poljoprvrede vodoprivrede i šumarstva u praćenu tehnologija inovacija i prikupljanja informacija.

Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva HBŽ u suradnji s IoT tehnološkom kompanijom Xlogic (Zagreb) te Glamos/eAgrar u projektu postavljanja bežične senzorske mreže 2023.g.

Projekt se sastoji o dvije LoraWan Gateway antene firme X-logic Zagreb est.2013 uređaji koji putem lorawan mreže i visokokvalitetnim antenama komunicira s meteorološkim postajama koje su također u sklopu ovog projekta postavljene na 4 lokacije.

Praćenje klimatskih uvjeta

Meteorološke postaje koje kombiniraju različitih senzora (temperature, količine padalina, vlage, temperature tla, vaga mase košnice). Mjerenja se mogu koristiti za mapiranje klimatskih uvjeta, odabir odgovarajućih usjeva i slično.

IoT upravljanje usjevima

Glamos/eAgrar senzori kao i meteorološke postaje postavljaju se na terenu za prikupljanje podataka specifičnih za uzgoj usjeva, od temperature i količine padalina do potencijala vode u lišću i ukupnog zdravlja usjeva.
Na taj način možete pratiti rast usjeva i sve anomalije kako biste učinkovito spriječili bilo kakve bolesti ili zaraze koje mogu naškoditi prinosu,

            IoT praćenje i upravljanje govedima

Osim meteoroloških stanica također postoje IoT senzori koji se mogu postaviti na životinje na farmi kako bi se pratilo njihovo kretanje i zdravlje.

Primjerice takvi senzori mogu identificirati bolesne životinje kako bi ih farmeri mogli odvojiti od stada te izbjeći zarazu i slično.


Stručni suradnik za Informacijske tehnologije
Ivan Marijan
e-mail: ivan.marijan@vladahbz.com

Scroll to Top