Upozorenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na pojačan krivolov u noćnim satima!

Posljednjih dana do ovog ministarstva dolaze informacije da se na području  Hercegbosanske županije sve češće pojavljuje krivolov iz vozila „farovima“ na javnim putevima te se u opticaju javlja znatan broj termalnih ciljnika koji omogućavaju vidljivost u noćnim prilikama, te se na taj način omogućava neograničena manipulacija nad divljači prilikom krivolova, što ponajviše dovodi do istrebljenja krupne divljači (vuka, medvjeda, divlje svinje, srneće divljači itd.).

\"\"

Slika 1. Krivolov farovima gdje se iz vozila vide dvije upaljene lampe sa obje strane na magistralnom putu Livno – B.Grahovo.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije moli sve Korisnike lovišta, mjerodavne institucije kao i stanovnike Hercegbosanske županije da obrate pažnju na pojedince koji posjeduju ili koriste posebnu opremu (uređaje) za noćno odstreljivanje divljači u svrhu krivolova (ili istu objavljuju putem društvenih mreža), te o tome obavijeste nadležnu policijsku postaju ili županijsku i Federalnu inspekciju.

Upozoravamo da je spomenuta oprema na Zajedničkoj (međunarodnoj) listi vojne opreme (Službeni glasnik BiH, broj 6/17.) i kao takvu ju je strogo zabranjeno i kažnjivo posjedovati i koristiti,sukladno Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme Bosne i Hercegovine (\”Službeni glasnik BiH\”. broj 22/16), a tako i člankom 57. stavak 4. Zakona o lovstvu Federacije BiH (\”Službene novine Federacije BiH\” broj:4/06, 8/10 i 81/14),.

\"\"

Slika 2. Ovako izgleda lov pojedinaca koji love divljač iz motornih vozila i sebe nazivaju „lovcima“.

Krivolov općenito predstavlja veliki problem pri pokušajima da se na ovim prostorima uredi oblast lovstva i očuvanja prirodne bio-raznolikosti, što bi za ovu Županiju trebalo predstavljati jedan od oslonaca za razvoj, te će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije poduzeti napore i određene mjere koje omogućava zakon kako bi se ovaj problem zaustavio.

Stoga posebno apeliramo da policija prilikom redovite kontrole prometa obrati pozornost na ovakve stvari te da se učesnici sankcioniraju, posebno ako sudionici u lovu nemaju DOZVOLU ZA LOV a nepropisno nose oružje u vozilu.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije također obavještava sve korisnike lovišta da povećaju aktivnosti lovočuvarske službe i da obrate dodatnu pozornost o svim obvezama sukladno Zakonu o lovstvu FBiH a ponajviše u svezi:

– izdavanja  dnevnih dozvola, lovnih karta, 

– izdavanja popratnica za odstrel divljači,

– zabrane vršenje lova pomoću noćnih i termalnih uređaja a posebno iz motornih vozila na Javnim putevima.

Scroll to Top