Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

U okviru projekta EU4AGRI, koji financira Europska unija, objavljen je Javni poziv za mjere potpore ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

U sklopu ovog javnog poziva na raspolaganju je 3,5 milijuna KM, a sredstva potpore po zahtjevu mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM. Za svaki projekt prijavitelj mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35% ukupnog iznosa opravdanih troškova predloženog ulaganja, osim za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinanciranje iznosi minimalno 30%.

Prihvatljivi prijavitelji za bespovratna sredstva u okviru mjere potpore mogu biti obrti/samostalni poduzetnici, zadruge i trgovačka društva.

Tko se može prijaviti na ovaj Javni poziv?

Ovim javnim pozivom Europska unija će podržati poljoprivredna gospodarstva koja pridonose stabilizaciji/jačanju konkurentnosti proizvodnje i povećanju razine produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje modernizacijom i uvođenjem novih tehnologija i inovacija, poboljšanjem kvalitete proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, te povećanjem produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje. promicanje dobrih poslovnih običaja i održivog razvoja kroz poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoliša, zaštite radnika i sigurnosti hrane te pridonijeti ublažavanju posljedica pandemije COVID-19.

Za potporu ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore, kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i maslinarstvo, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala. (sadnice voća, sadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj bilja, ljekovitog bilja i gljiva te proizvodnja meda.

Prijave se mogu podnositi od 23.11.2022. godine, dok je rok za podnošenje prijava 31. siječnja 2023. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon roka neće se razmatrati.

Kako se prijaviti?

Korak 1: Pročitajte dokument Upute za prijavitelje koji sadrži sve informacije o kriterijima za javni poziv, načinu ispunjavanja i podnošenja prijave.

Korak 2: Preuzmite popratnu dokumentaciju za prijavu na javni poziv

1a – Poslovni plan, narativ
1b – Složeni poslovni plan
1c – Projektni prijedlog, narativ
1d – Projektni prijedlog
2 – Pismo namjere o sufinansiranju
3 – UN globalni principi
4 – Izjava o povezanim licima
5 – Referentne liste prinosa

Prijave se podnose isključivo putem elektroničkog sustava za dostavu prijava https://javnipoziv.undp.ba/ kojeg osigurava EU4AGRI projekt. Slanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax, itd.) nije prihvatljivo i prijave podnesene na ovaj način neće se razmatrati.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem formulara za pitanja na web stranici projekta https://javnipoziv.undp.ba/ , u periodu od 24.11.2022. do 23.01.2023. godine

Prva online INFO sesija održat će se u srijedu, 23. studenog u 14:00 sati, putem Facebook stranice EU4AGRI.

Osim toga, u narednom periodu bit će organiziran niz informativnih sesija u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Informacije o točnom vremenu i mjestu održavanja bit će objavljene na našim stranicama.

Svi zainteresirani više informacija o ovom Javnom pozivu moći će saznati na službenim stranicama projekta www.eu4agri.ba .

EU4AGRI je četverogodišnji (2020.-2024.) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivrednog i prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).